Wandelgids

Voorwoord

SPOREN
In december 1717 teisterde de Kerstvloed Noord Nederland en Noord Duitsland. Het was de grootste natuurramp van Nederland in de afgelopen vierhonderd jaar. De schade onder de mensen en het vee, bij behuizingen en in het landschap was enorm. Nog altijd zijn de sporen van deze ramp zichtbaar in het Groninger landschap.

CULTUURSCHATTEN
Deze wandelgids volgt de sporen van de Kerstvloed, loopt door historische en sfeervolle dorpen, volgt oude en nieuwe paden, wijst op specifieke karaktertrekken in het Groninger landschap, leert iets over het nut van de dijken en het waterbeheer, laat de natuur opsnuiven en de rust ervaren, laat kennis maken met grote en kleinere Groninger cultuurschatten,zoals borgen, musea, kerken, orgels, molens, gebouwen en leuke plekjes.

PARTNERS
Bij de ontwikkeling van activiteiten rondom ‘Expositie Kerstvloed 1717’ (www.kerstvloed1717.nl), het onderhouden van de wandelroute en het promoten ervan, zijn veel partners betrokken, die allen hun eigen expertise inbrengen; zie partners.

TOCHT OM DE NOORD
De route in deze gids volgt de wandeling van TochtomdeNoord (www.tochtomdenoord.nl) , die op 23 en 24 september werd gehouden en waaraan maar liefst ruim 5000 mensen deelnamen. Voor detailinformatie wordt verwezen naar de website van TochtomdeNoord.

BELEVING
De beleving van de Kerstvloedwandeling krijgt een extra dimensie door de toepassing van augmented reality (VEEEW). Door met de VEEEW app de met het logogemerkte illustraties te scannen,
komt de inhoud van deze wandelgids en de wandeling nog meer tot leven en spreekt tot de verbeelding. Zoals in de belevingsfilm over TochtomdeNoord (scan het omslag) en op diverse andere plaatsen in deze gids.

SAMENWERKEN
In de route werken ondernemers, organisaties en overheden met elkaar samen, houden de informatie rondom de route actueel, treden de wandelaars gastvrij tegemoet. Uitgeverij Profiel, Scholma Print en Media en Veeew werken hierin samen met de RijksUniversiteitGroningen(RUG) en de HanzehogeschoolGroningen, hoe in te spelen op nieuwe innovatie toepassingen.

PRONKJEWAILPAD

Het Pronkjewailpad, oftewel het Groningse Kroonjuwelen Pad, loopt ca. 250km dwars door de provincie Groningen. Een pad met als subtitel ‘de Individuele Tocht om de Noord’ gaat volgens de eerste twee regels van het Gronings volkslied. Het is een meerdaagse (thema)route, cq evenement, waarbij de wandelaars op vertoon van een speciaal Paspoort door bijzondere locaties gaan, zoals dwars door musea, kerken, boerderijen, (dieren-, slinger- en bloemen-) tuinen, molens, enz.

Mooie locaties waar het pad niet doorheen loopt, worden letterlijk verbeeld dmv de Veeew App!!COLOFON

UitgaveLutjewolde
Thesingerweg 6, 9781 TR Bedum
info@lutjewolde.nl

Verkoop Profiel Uitgeverij
Postbus 7, 9780 AA Bedum
Tel. (050) 30 1 21 44
info@profiel.nl
Profiel Uitgeverij Profiel Uitgeverij

VormgevingNoordProof Producties, Bedum
NoordProof Producties NoordProof Producties

DrukScholma Print & Media, Bedum
www.scholma.nl
Scholma Print & Media Scholma Print & Media

VeeewToepassing augmented reality
www.veeew.com
Postbus 7, 9780 AA Bedum
Veeew - toepassing augmented reality Veeew - toepassing augmented realityFinanciŽle steun werd ontvangen van de Stichting OndernemersBegeleiding (SOB)

Deze uitgave is mede mogelijk gemaakt, dankzij de inbreng van:
Albert Buursma
Tocht om de Noord
De Verhalen van Groningen
Erfgoedpartners
Groningen Archieven
Waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa's

Boek
De Kerstvloed van 1717 was de grootste natuurramp van Nederland in de afgelopen vierhonderd jaar. Nog altijd zijn er veel sporen van deze ramp zichtbaar in het Groninger landschap. In het gebonden boek 'Kerstvloed 1717' wordt deze geschiedenis voor het eerst overzichtelijk op een rijtje gezet, aangevuld met veel actuele achtergrondinformatie en sprekende illustraties.
ISBN 978 90 5294 080 9

Ruim Leven
Op pagina 2, 7 en 8 zijn foto's opgenomen van Bo Scheeringa, uit het boek Ruim Leven, een portret van Noord Groningen en haar bewoners.
www.boscheeringa.nl

ISBN 978 90 5294 088 5


KAART KERSTVLOEDROUTE

Op de pagina's 27 t/m 32 is de wandelroute van de Kerstvloed afgedrukt. Daarbij is de lengtes van de routes aangegeven, zodat keuzes kunnen worden gemaakt. Op pagina 27 vindt u de eerste helft (41,5km) van de route van TodN 2017, Termunterzijl naar Uithuizen. Op pagina 30 vindt u de tweede helft (41,5km) van de route van TodN 2017, Uithuizen naar Vierhuizen. Meer informatie over de route vindt u via afstandmeten.nl: (Termunterzijl-Uithuizen en Uithuizen-Vierhuizen). Hier kunt u met behulp van uw mobiele telefoon op de route inzoomen en deze op detailniveau verkennen. De internet links naar de routes vindt u op TodN.nl, Wandeltochten Tocht om de Noord en klik op: editie 2017.

PARTNERS

Bij de ontwikkeling van activiteiten rondom Kerstvloed 1717, het onderhouden en verder ontsluiten van de wandelroute, en het promoten ervan, zijn veel partners betrokken, die allen hun eigen expertise inbrengen. Een mooie en vruchtbare manier van samenwerking.

Kerstvloed 1717, www.kerstvloed1717.nl
De Verhalen van Groningen, www.deverhalenvangroningen.nl
Marketing Groningen, www.toerisme.groningen.nl, www.marketinggroningen.nl
Groninger Landschap, www.groningerlandschap.nl
Landschapsbeheer Groningen, www.landschapsbeheergroningen.nl
Erfgoedpartners, www.erfgoedpartners.nl
TochtomdeNoord, www.tochtomdenoord.nl
Waterschap Noorderzijlvest, www.noorderzijlvest.nl
Waterschap Hunze en Aa’s, www.hunzeenaas.nl
Gemeente Eemsmond, www.eemsmond.nl
Gemeente De Marne, www.demarne.nl
Gemeente Winsum, www.winsum.nl
Gemeente Delfzijl, www.delfzijl.nl
VEEEW, www.veeew.com
Uitgeverij Profiel, www.profiel.nl
Scholma Print & Media, www.scholma.nl
HanzeHogeschool Groningen, www.hanze.nl
RijksUniversiteit Groningen , www.rug.nl
Routebureau Stad en Provincie Groningen, www.wandelen.groningen.nl


Partners Kerstvloed 1717


BTW-nr NL005535797B01 - Kvk 02035901 - Privacybeleid - Contact